2013. június 15., szombat

Fitymaplasztika, részleges vagy teljes körülmetélés?

Akinek fitymaszűkület miatt orvosi segítségre van szüksége, előbb-utóbb (legkésőbb egy vizsgálat során) szembesülni fog a bejegyzés címében szereplő kérdéssel. Ezzel az írással az ismeretterjesztés a célom, hiszen kevés az összehasonlítás ebben a fontos témában.

A fent említett beavatkozások mindegyikének az a célja, hogy a makk minden helyzetben (akár a pénisz nyugalmi, akár merev állapotában) teljesen szabaddá tehető legyen. Erre - mondanom sem kell - a nemi élet zavartalansága és a könnyű tisztán tarthatóság miatt van szükség. A különbség abban rejlik, hogy ezt hogyan igyekeznek elérni: a fityma megtartásával, esetleg annak részleges vagy teljes eltávolításával.

A címben szereplő kérdésre a válasz azok számára, akik önként végeztetik el a körülmetélést, az esetek többségében magától értetődő és könnyű: ők általában teljes körülmetélést kérnek.

Árnyaltabb a kép amennyiben a beavatkozásra orvosi indok miatt kerül sor. Ilyenkor - bizonyos keretek között - többféle lehetőség is kínálkozik. Nézzük meg most ezeket kicsit részletesebben.

Fitymaplasztika

A fitymaplasztika több eljárás összefoglaló neve. Az eljárásokban közös, hogy a fityma szűkületét a fityma eltávolítása nélkül igyekeznek feloldani.

A fityma tágításának legegyszerűbb változata a dorsal incisio, amelynek során a fityma hátoldalán egy bemetszést ejtenek. Elsősorban gyermekkori fitymaszűkület átmeneti gyógyítása esetében szokták javasolni. Mivel az esztétikai eredmény (amelynek jelentősége legkésőbb a nemi élet kezdetekor felértékelődik) gyakran hagy kívánnivalót maga után, így sokszor követi később körülmetélés. Felnőttkorban ritka.

Dorsal incisio

A klasszikus fitymaplasztikai eljárások során a beszűkült részen valamilyen alakban vágást ejtenek, és azt úgy varrják össze, hogy hossznövekedést érjenek el (azaz hogy a szűk részt bővítsék). Legegyszerűbb esetben függőlegesen ejtenek egy bemetszést, és azt vízszintesen varrják össze.

Ennél bonyolultabb, de lényegesen jobb esztétikai eredményt adó eljárás a Z-plasztika. A Z-plasztika nevét onnan kapta, hogy alkalmazása során a fityma beszűkült részén egy Z alakú vágást ejtenek, majd ezt átlósan összevarrják. A beavatkozáson átesett páciensek többsége esztétikai értelemben jónak vagy nagyon jónak tartja a végeredményt (szemben a hagyományos plasztikán átesettek elfogadható értékelésével).

Az alábbi videó szemléletesen mutatja be a Z-plasztika lényegét (nem csak fitymaszűkület esetén alkalmazott sebészeti technikáról van szó):


Előnyök


  • A modern módszerek alkalmazásával kb. 80% a sikerességi ráta.

Hátrányok


  • Az esetek 20%-ában a kiújuló panaszok miatt új műtét szükséges.
  • Bár látszólag egyszerűbb a körülmetélésnél, a megfelelő végrehajtáshoz nagyobb szakértelem szükséges.
  • Magyarországon csak olyan magánklinikákon van esély megfelelő minőségben elvégeztetni, ahol foglalkoznak intim plasztikával (a költségek - mint általában a plasztikai műtéteknél - magasak).
  • Előfordulhat, hogy esztétikailag nem lesz kielégítő a végeredmény.
  • Kevesebb a siker esélye súlyos szűkület esetén, amikor a fityma már heges.
  • Nem segít a fertőzések megelőzésében, amely újabb beszűkülés elindítója lehet.

Részleges körülmetélés

Amikor a szűkület feloldása nem plasztikával, hanem a fityma egy részének az eltávolításával történik, részleges körülmetélésről beszélünk. Részleges egy körülmetélés, ha a fitymából marad annyi, hogy az a pénisz lankadt állapotában eltakarja a makk egy részét. Eredményes alkalmazásához szükséges, hogy a szűkület csak a fityma egy jól behatárolható részét érintse.

Előnyök


  • A makk szabaddá tehetővé válik.

Hátrányok


  • Néhányan arról számolnak be, hogy a pénisz mozgásával a makk peremén esetenként fel-lecsúszó fityma zavaró a koncentrációt igénylő tevékenységek során.
  • A végeredmény esztétikai értelemben átlag alatti.
  • Higiéniai szempontból semmiféle előnyt nem biztosít, a smegmaképződés továbbra is lehetséges.
  • Nehezen (gyakran a teljes körülmetélésnél nehezebben) gyógyul (hiszen a seb a gyógyulás során nincs mindig szabadon).
  • Ritkán, de előfordulhat újabb beszűkülés.

Teljes körülmetélés

A teljes körülmetélés során a péniszt fedő kettős bőrredőből (a fitymából) illetve a hímvessző szárának a bőréből eltávolítanak egy akkora részt, hogy a megmaradó bőr ernyedt állapotban is legfeljebb a makk pereméig érjen, majd a két sebszélet összevarrják.

A teljes körülmetélés a vágás makktól vett távolsága szerint lehet alacsony (a vágás a makkhoz közel van, a teljes belső fitymát eltávolítják), vagy magas (a vágás a makktól távol esik, a belső fityma nagy része vagy teljes egésze megmarad); az eltávolított bőr mennyisége szerint pedig feszes (sok bőrt távolítottak el, a bőr az erekció során teljesen kifeszül, nem marad mozgatható rész) vagy laza (kevesebb az eltávolított bőr, a megmaradó mennyiség még erekció esetén is mozgatható a pénisz szárán).

(A változatok összehasonlítása megtalálható ebben a korábbi bejegyzésben.)

Előnyök


  • Nem képzelhető el az ismételt beszűkülés.
  • A makk szabaddá válik, teljesen megszűnik a smegmaképződés, az intim higiénia javul.
  • A nemi élet pozitívan változik, a körülmetélt férfiak gyakran kitartóbbak aktus során.
  • Az ernyedten is fedetlen makk férfias hatást kelt.
  • Csökken egy sor szexuálisan átvihető betegségek kockázata.
  • Csökken a húgyúti fertőzések kockázata.
  • Csökken a gombás megbetegedések kockázata.
  • Csökken a hölgy partnernél a méhnyakrák kockázata.

Hátrányok


  • Előfordulhat a sebszélek szétnyílása a gyógyulás során, ilyenkor ismét varrni kell.
  • Néhányan a makk túlzott kiszáradásáról számoltak be (A makk a körülmetélés után száraz lesz - amely higiéniai szempontból előnyös. A túlzott kiszáradás egy ritkán előforduló jelenség, amely - mint bármely bőrszárazsággal összefüggő probléma - hidratáló készítményekkel orvosolható.)
  • Néhányan a makk érzékenységének csökkenéséről számoltak be (tudományos bizonyíték nincs rá, én sem tapasztaltam hasonlót). 

Összefoglalás

A fent említett eljárások mindegyike tipikusnak mondható a fitymaszűkület kezelésében. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy adott esetben melyik eljárást választja. A lényeg, hogy a döntést alapos tájékozódás előzze meg, és legalább ugyanilyen fontos, hogy megbízható, jó referenciákkal rendelkező orvost keressünk.

A fitymaszűkülettel többen küzdenek, mint gondolnánk, azonban Magyarországon a téma egyelőre tabunak számít. Fontos az, hogy családi, illetve közeli baráti körben merjünk beszélni a problémáról, könnyen lehet, hogy valaki, aki már szembesült ezzel, jó tanáccsal tud majd szolgálni a megoldást illetően.
Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Körülmetélve, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena